העונות המתחלפות מביאות איתן רגעים קסומים של חיבור לטבע, אבל מעטים הם המיוחדים כמו עונת המסיק. השנה השתתפתי בחוויה יוצאת דופן – מסיק זיתים בבוסתן שהוביל אותנו למסע מופלא מתחילתו של עץ הזית ועד לרגע שבו מטיפות הזהב הנוזלי יוצא שמן הזית האיכותי ביותר.
המסיק: חוויה של חיבור לאדמה ולמסורת
יום המסיק התחיל בבוקר קריר ומרענן, כשהשמש החלה ללטף את ענפי הזיתים הנטויים. התאספנו בבוסתן תם ירוק ומלא חיים, שבו גדלו עצי זית עתיקים, שגזעיהם המפותלים שמרו בתוכם סיפורים של דורות רבים. תחילה למדנו על הזית – סמל לשלום, ברכה ושפע, וגם אחד העצים החשובים ביותר באזורנו מבחינה היסטורית ותרבותית.
לעצי הזיתים יש זנים שונים כמו סורי, ברנע, ונבלי. שכל סוג זה בעצם טעם שונה של שמן.
המסיק עצמו היה חוויה פיזית אך גם מהנה. חלקנו את המשימות בין שקשוק הענפים בעזרת מקלות מיוחדים, איסוף הזיתים שנשרו על יריעות בד פרושות, וסינון העלים והפסולת. התחושה של עבודת צוות, של נגיעה ישירה בפרי ושל שמירה על מסורת עתיקה חיברה אותנו לא רק לעצים, אלא גם אחד לשני.
מבוסתן לבית הבד עם סיום המסיק, העמסנו דליים בהרבה זיתים על רכב ונסענו לבית הבד – המקום שבו הופך פרי הזית לשמן נוזלי. כניסה לבית הבד הייתה כמו כניסה למקדש של מסורת. הריח המשכר של זיתים נכתשים מילא את האוויר, הסבירו לנו מהשלב הראשוני שזה בעצם שטיפת הזיתים, דרך כתישתם ועד הסחיטה וההפרדה של השמן מהפסולת.
תהליך ההפקה
- שטיפת הזיתים
הזיתים שהבאנו נשטפו היטב כדי להסיר עלים, אדמה וכל לכלוך שדבק בהם. שלב זה הוא קריטי לשמירה על ניקיון השמן וטהרתו. - כתישה
מכונות מיוחדות ריסקו את הזיתים, כולל הגרעינים, לכדי עיסה ירוקה וסמיכה. הסבירו לנו שבכתישה משתחררים השמנים מהתאים בפרי, וזהו שלב שבו נולדים הארומה והטעמים העזים של שמן הזית. - סחיטה והפרדה
את העיסה הכניסו למכונת סחיטה – בעבר הייתה זו פעולה ידנית על אבני ריחיים, אך היום היא מתבצעת בטכנולוגיה מתקדמת. השמן הטרי נפרד בהדרגה מנוזלים אחרים ומהפסולת, עד שנותר שמן זית נקי ומוכן לשימוש. - הבקבוק
לאחר שהשמן הועבר לבקבוקים, התרגשנו לגלות את התוצאה – שמן זית זהוב, בעל ניחוח עשיר וטעם פירותי -חריף, כזה שרק זיתים טריים יכולים להניב.
חוויית הטעימה
בסיום התהליך העמסנו חזרה את השמן המוכן לבוסתן ושם התאספנו לטעימה חגיגית. טבלנו פיתה דרוזית בשמן שנסחט דקות ספורות קודם לכן, והטעם היה מדהים – עשיר, עמוק, ובו בזמן טהור ופשוט. כל לגימה מהשמן הרגישה כמו תמצית מזוקקת של עמל כפיים, שמש ומסורת.
סיכום: חיבור לעץ, לשורשים ולבריאות
החוויה של מסיק הזיתים וביקור בבית הבד לא הייתה רק על עבודה והפקת שמן. זו הייתה הזדמנות ללמוד, להתנסות ולהרגיש איך הטבע מעניק לנו את מתנותיו, אם רק נדע לכבד אותו ולהוקיר את התהליך.
שמן הזית שהפקנו לא היה רק מוצר לשימוש יומיומי, אלא סמל לקשר שבין האדם לאדמה, סמל לתרבות בת אלפי שנים שעדיין חיה ונושמת.
שמן הזית שהפקנו משמש אותנו גם בסדנאות בישול ורוקחות, לתרומה לבריאות ולאיכות החיים. שווה לנסות בעצמכם!
כפי שאמר פעם היפוקרטס: "שמן הזית הוא התרופה הטובה ביותר של הטבע". ואם תשאלו אותי – אחרי החוויה הזו, הוא הרבה יותר מזה.